Jak vybrat praktický a stylový botník do domácnosti

Díky botníku si můžete nejen ušetřit nepříjemný pohled na rozházené boty po celé podlaze, ale můžete s ním i esteticky obohatit váš interiér. Pomůžeme vám položit si základní a nezbytné otázky, na které s námi i hravě odpovíte a získáte tak jasnou představu, jaký botník pro vás a vaši domácnost bude ideální, a to jak z hlediska praktického využití, tak i stylu.

Botník Foto: Pixabay

Najděte ideální velikost

Ať už se jedná o botníky či jiný druh nábytku, jedním z nejdůležitějších faktorů, které je potřeba při výběru pečlivě zohlednit, je právě ideální velikost vzhledem k vašemu prostoru. Nejdříve je proto potřeba jasně určit, kde bude botník umístěn. Obvykle to bývá podél stěny v předsíni, ale různé druhy a velikosti botníků nabízejí možnost umístění téměř kamkoli, např. i do vaší ložnice.

Botníky většinou nejsou určeny k tomu, aby zabíraly celou délku stěny. Ideálně i z hlediska estetiky by botník neměl být širší než třetina délky zdi.

Nezapomeňte také na hloubku botníku, která musí odpovídat velikosti vašich bot. Určitě nechcete, aby špičky bot trčely z vašeho botníku a rovněž není ideální a zrovna pohodlné lovit s čelovkou zapadlé boty z tmavého zákoutí hlubokého botníku. Většině lidí vyhovuje hloubka okolo 35 cm.

Jak velká je vaše sbírka bot

Je důležité si ujasnit, kolik bot má váš botník pojmout. Obvykle slouží k umístění obuvi, kterou právě nosíte a potřebujete k ní mít snadný přístup, zatímco jiné páry jsou uskladněny někde mimo. Není tedy potřeba, abyste velkým botníkem zahltily celou předsíň a raději si spočítejte, kolik bot se do něj bude muset reálně vejít.

Pokud patříte mezi vášnivé sběratele bot, možná pro vás bude nejlepší volbou vícevrstvý stojan. Takový regál využívá vertikálního prostoru na stěnách a vyžaduje méně prostoru na podlaze. Na každý pár bot byste si měli vyčlenit zhruba 30 cm místa. Podle toho také určíte, kolik polic budete potřebovat.

Zajímavou možností jsou dva menší regály, přičemž jeden bude sloužit pro uskladnění bot na běžné nošení a druhý pro formální obuv.

Botníky s nastavitelnou výškou a sklonem polic jsou zas praktickým řešením pro uspořádání stále se rozšiřující sbírky obuvi. Nikdy nevíte, jestli vaším příštím nákupem bude pár vysokých holínek po kolena nebo lodiček.

Design a umístění botníku

Design vašeho botníku zcela závisí na jeho umístění. Je to součást bytového vybavení a musí ladit s ostatním nábytkem ve vaší domácnosti.

Chcete-li botník umístit podél vaší chodby, zvažte vintage regál s povrchovou úpravou v přírodní struktuře dřeva, jehož autentičnost doplní hladké stěny a dodá tak vaší předsíni výjimečný charakter.

Pokud se chystáte umístit regál do ložnice, pečlivě jej slaďte se zbytkem nábytku. Především ořechové dřevo vnáší do ložnice přirozený vizuální vzhled, každopádně povrchovou úpravu volte podle jeho okolí, tedy především postelové soupravy.

Má-li botník být skrytý, ideální a poměrně levné řešení bude elegantní kovový regál.

Otevřený nebo uzavřený botník

Různé konstrukce nabízejí různé možnosti přístupu a každá má své výhody a nevýhody. Nejlepší přístup poskytují otevřené policové regály bez dvířek. Otevřená konstrukce botníků rovněž nabízí dobré větrání, což je v případě bot velice důležité.

Možná ale nechcete boty ve své elegantní předsíni vystavovat a raději byste je měly schované. V takovém případě se poohlížejte po uzavřených botnících, které jsou zároveň skvělou dekorací. Jejich nevýhodou ale je, že nabízejí značně omezené větrání. Zapáchající boty a statický vzduch nebývá šťastná kombinace.

Řešení takového dilematu může představovat botník s mřížkovanými předními částmi nebo s malými větracími otvory, které nejen umožňují cirkulaci vzduchu, ale také vypadají velice stylově.

Další zajímavosti a novinky o bydlení spolu s různými tipy a radami najdede zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Obrazům neodzvonilo! Moderní verze obrazů do interiéru

Obrazům neodzvonilo! Moderní verze obrazů do interiéru

Je pravdou, že v současnosti už lidé na zdech nemají tolik obrazů, jako dříve. V současné době se kupují spíše tapety, fototapety a různé...

Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui

Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui

Obývací pokoj je společně s kuchyní nejvyužívanější částí každé domácnosti. Trávíme zde čas s rodinou, odpočíváme, díváme se na oblíbené...

Kotel na pelety

5 věcí, které jsou díky kotli na pelety jednodušší

Start topné sezóny se pomalu blíží a letos se kolem vytápění vedou opravdu vášnivé diskuze. Na vině je dramatické zdražování cen za plyn a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY