Podívejte se, kde kvůli povodním nejezdí vlaky (nejen ČR)

Povodně komplikují vlakovou dopravu, která je na mnoha místech v Česku zastavena. Týká se to především regionálních spojů na severu Moravy a ve Slezsku, které jsou povodněmi zasaženy nejvíce.

Povodně v Česku a vlakové výluky - aktuální informace Foto: blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlakové výluky kvůli povodním v Česku (2024)

Nejvíce zasaženými oblastmi je severní Morava a Slezsko. Na celé řadě tratí v této oblasti je vlaková doprava stále zastavena a kvůli poškozeným silnicím často nelze zajistit ani náhradní autobusovou dopravu.

"Nejdůležitější povodní zasaženou tratí je koridor z Hranice na Moravě do Ostravy a k polské hranici. Ve velmi omezeném rozsahu je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou Svinovem,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský pro Českou televizi.

Omezeny jsou zejména regionální vlakové spoje. Obnoveny již byly například mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou v jižních Čechách, mezi Trutnovem a Teplicemi nad Metují v Královéhradeckém kraji či mezi na trase Týniště nad Orlicí a Boumov.

V případě dálkových spojů je zrušených vlaků méně a často jezdí alespoň na části trasy. Částečně zrušené jsou například spoje mezi Prahou a Olomoucí. Začátkem týdne byly obnoveny spoje Zábřeh na Moravě – Kouty nad Desnou – Petrov nad Desnou či úseky mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Luhačovicemi.

K omezení provozu vlaků dochází i kvůli nedostatku strojvedoucích, kteří jsou povodněmi postiženi. Někteří se musí vypořádat s napáchanými škodami na vlastním majetku, jiní se kvůli dopravním komplikacím ani nedostanou do práce. Z tohoto důvodu byly z části omezeny například spoje Českých drah na lince Ex1 Praha–Olomouc–Ostrava–Třinec.

Povodně a omezení mezinárodní vlakové dopravy

V důsledku uzavření tratě mezi Hranicemi na Moravě a Ostravskem je aktuálně zastaven dálkový provoz všech spojů do Polska. Žádná náhradní doprava zde zavedena není. Na Slovensko nejezdí dálkové vlaky na přechodu Mosty u Jablunkova – Čadca (opět bez náhradní dopravy). Využít lze například Valašský expres přes Horní Lideč a Púchov.

Do Rakouska jezdí pouze vlaky railjet Vindobona mezi Prahou a Vídní (původní trasa Praha–Vídeň–Štýrský Hradec). Provoz ve východní části země je totiž výrazně omezen. Dále nejezdí vlaky na trati Franz-Josefs-Bahn z Českých Velenic do Vídně. V úseku Silva Nortica Praha – České Velenice – Vídeň jezdí spoje pouze mezi Prahou a Českými Velenicemi.

Kde zjistit aktuální vlakové výluky

Přehled vlakových omezení v celém Česku najdete na této stránce (dopravce České dráhy). Můžete zadat jednotlivé kraje a informovat se o veškerých výlukách nebo specifikovat vyhledávání na přesný spoj. Dozvíte se veškeré informace o daném omezení – zda je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava a v jakém úseku.

Pokud cestujete jiným dopravcem (Arriva, RegioJet atd.), aktuální omezení a informace o náhradní dopravě naleznete na jeho oficiálních webových stránkách. Můžete také navštívit tento článek, který se aktuálním vlakovým omezením rovněž věnuje.

O vlakových výlukách informuje aplikace Datel

Užitečná pro vás bude také mobilní aplikace Datel, která informuje o veškerých mimořádných událostech na železnicích. Kromě aktuálních informací o všech omezeních vám zajistí údaje o poloze vlaků, stanicích a zastávkách po celém Česku. Aplikace je zdarma dostupná pro operační systémy Android i iOS.

sipka Podívejte se také na dlouhodobou předpověď počasí

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě (14.9.)

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

MHD v Praze - cena jízdného, mapa a trasy linek

MHD v Praze - cena jízdného, mapa a trasy linek

Podívejte se na všechny informace, které potřebujete vědět ☝, když chcete cestovat městskou hromadnou dopravou v Praze a jejím okolí.

Německá dálnice

Německé dálnice - jaké jsou poplatky a povolená rychlost

Chystáte se vyrazit na německé dálnice? Víte, jaká jsou pravidla pro maximální rychlost na silnicích a dálnicích v SRN? Více o dálnicích v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY