Ekologická první pomoc: Jak vybrat šetrné produkty pro ošetření ran

Tlak na ekologii ovlivňuje všechny obory lidské činnosti, výjimkou není ani zdravotnictví. Právě zdravotnictví ale patří k oborům specifickým. Přejít na výrobky šetrné k přírodě zde není tak jednoduché. Proč tomu tak je a jak vybrat ty správné produkty pro první pomoc?

Ekologická první pomoc: Jak vybrat šetrné produkty pro ošetření ran Foto: Pattarisara / Adobestock.com

Proč je to s ekologií ve zdravotnictví těžké?

Existuje dobrý důvod pro to, proč se ve zdravotnictví používá obrovská spousta plastů a jednorázových materiálů. Je to především z důvodů hygienických. Díky tomu, že jsou jednotlivé zdravotní pomůcky sterilizovány a neprodyšně zabaleny do igelitového sáčku, se zabrání tomu, aby se během poskytování první pomoci rána jakkoli kontaminovala bakteriemi.

Že se pomůcka (ať už jde o obvaz, gázu, ale i jehlu) následně ihned vyhodí, má obdobný důvod. Je bezpečnější použít pomůcku novou než se snažit tu již použitou znovu perfektně vyčistit a sterilizovat.

Proto přestože na první pohled existuje obrovský prostor pro šetrnější přístup, bližším pohledem zjistíme, že postupovat se musí velmi opatrně. Přechodem na ekologičtější řešení by totiž nemělo dojít ke kompromisům v oblasti léčby.

Skvělou volbou jsou ekologické náplasti

Jedním z produktů, u kterých je plnohodnotná ekologická alternativa běžně k dispozici, jsou náplasti. Na trhu naleznete například náplast Leukoplast® eco, která je vyrobená z bambusových vláken. Zatímco běžná plastová náplast může v přírodě při ztrátě vydržet stovky i tisíce let, ekologická náplast se postupně rozloží.

Navíc je tato náplast díky použitým materiálům velice šetrná k pokožce a vyrobené minimálně z 90 % z přírodních, obnovitelných materiálů. Jestliže vás tedy s aplikovanou náplastí trápí svědění nebo například vyrážky, ekologická náplast může být vhodnou volbou.

Výrobce myslel na každý detail, a tak i obal náplasti je vyroben nikoli z plastu, ale z cukrové třtiny, 100% přírodního materiálu.

Doma můžete být šetrnější

Zatímco lékař vám při ošetření zkrátka nemůže dát již použitý obvaz (ať už z hygienických, či zdravotních důvodů), v domácích podmínkách je situace jiná. A tak pokud si například obvážete podvrknutý kotník, není nutné obinadlo druhý den vyhazovat. Jednoduše jej můžete vyprat a použít v budoucnu znovu. Něco jiného platí pro otevřené rány, kde je samozřejmě na místě použitý materiál vyhodit.

Řešením může být lokální výroba

Vzhledem k tomu, že ve zdravotnictví platí nepřekročitelné hygienické a zdravotní mantinely, kromě hledání přírodních materiálů je nutné hledat i jiné cesty, jak ekologickou zátěž snížit. Jednou z variant může být preference tuzemských či evropských výrobků. Oproti zboží, které musí během výroby a distribuce cestovat přes celou planetu, takový produkt životní prostředí zatěžuje zpravidla méně.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kde rostou momentálně houby - mapa a oblasti

Kde rostou momentálně houby 2024 – mapa a oblasti

Odstartovala sezóna hub a my pro vás máme informace, kde rostou houby aktuálně. Podívali jsme se i na aplikaci Na houby. Čtěte dále a...

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy a proč se mění čas?⏰ Budeme posouvat čas i v budoucnu?⏰ V čem je posun času výhodný? Čtěte dál a dozvíte se vše o změně času.

K čemu je energetický štítek budov a jak jej získat

K čemu je energetický štítek budov a jak jej získat

Nevíte, jak získat energetický štítek domu nebo energetický štítek na byt? Ptáte se, k čemu je vlastně energetický štítek nemovitosti...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY