Zpátky do školy aneb kde na to vzít peníze?

Sešity, učebnice, psací potřeby, nové oblečení, kroužky… To vše stojí nemalé peníze a nejednu rodinu může uvrhnout do finančních potíží. Přinášíme podrobný návod, jak na výdajích ušetřit.

Zpátky do školy aneb kde na to vzít peníze? Foto: Freepik

Plánujte a nakupujte s rozmyslem

Základní rada zní: Raději nekupujte nic s předstihem, ale vyčkejte na seznam, který obvykle školy rodičům samy poskytnou. Poté si projděte veškeré domácí zásoby – možná vám některé věci z loňska ještě poslouží?

Se seznamem v ruce si prolistujte veškeré aktuální slevové letáky, abyste zjistili, kde najdete tu nejvýhodnější nabídku. Na nákup školních potřeb klidně vyrazte i s dětmi, ale nejprve jim vysvětlete, proč je důležité šetřit. Společně pak vyberte potřeby, které se dítěti líbí, ale zároveň splňují vaši představu o ceně.

Už teď víte, že ani se slevami školní rok prostě bez půjčky nezvládnete? I když jste se ocitli v náhlé finanční tísni a tlačí vás čas, dobře si vyberte, u koho si půjčíte. Řešením může být nebankovní půjčka. Jak si dobře vybrat férového poskytovatele?

Zaměřte se na tyto body:

  • Licence: Ověřte si, zda má poskytovatel platnou licenci od České národní banky.
  • Transparentnost: Všechny podmínky půjčky, včetně RPSN, poplatků a sankcí, musí být jasně a srozumitelně uvedeny v dokumentaci.
  • Seriózní jednání: Férový poskytovatel se vám nebude snažit nic utajit ani vás nebude do ničeho tlačit.
  • Recenze a zkušenosti: Než se pro nebankovní půjčku rozhodnete, projděte si recenze a zkušenosti ostatních klientů.

Pamatujte, že i nebankovní půjčka je závazek. Než si ji vezmete, důkladně zvažte, zda ji skutečně budete schopni splácet.

Nestyďte se si říct o pomoc: Jaké příspěvky spojené se školním rokem můžete využít?

Okamžitá dávka pomoci: Tuto jednorázovou dávku vám může poskytnout Úřad práce nejen na školní pomůcky, ale také na zaplacení školních kroužků. S vyplněním žádosti vám poradí pracovník úřadu. Mějte jen na paměti, že o příspěvek musíte požádat ještě před samotným nákupem dané věci.

Pravidelný přídavek na dítě: Jde o pravidelnou finanční podporu, kterou stát vyplácí rodinám s nízkými příjmy. Příspěvek se liší podle věku dítěte a nejvíce můžete získat až 1580 Kč měsíčně.

Příspěvek od zdravotní pojišťovny: Zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů přispívají dětem na sportovní kroužky (například VZP nabízí ročně příspěvek až 2 000 Kč). Přispívají ale také třeba na dětské brýle nebo na rovnátka.

Obraťte se také na neziskové organizace a další pomocné projekty:

Klub svobodných matek pomáhá rodinám samoživitelek i samoživitelů. Mrkněte na aktuální program pomoci 2024, ve kterém nabízí finanční (třeba pomoc s platbou nájemného), ale i materiální pomoc.

Obědy pro děti tvoří organizace Women for Women a jejich cílem je zaplatit školní obědy každému českému dítěti, které to potřebuje. Do projektu může dítě nominovat pouze jejich základní škola ve spolupráci s učiteli.

Darujme kroužky dětem je projekt České rady dětí a mládeže. Soustředí se primárně na pomoc s placením volnočasových aktivit pro děti. Žadatelům vyplácí maximální částku 3 000 Kč za školní rok.

Potravinová banka má pobočky nejen v Praze – dohromady ji tvoří 199 výdejních míst po celé ČR. Abyste mohli o potraviny zažádat, musíte kontaktovat sociálního pracovníka, odbor sociální péče nebo neziskovou organizaci.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2022

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2024

Termínované vklady představují bezpečný způsob, jak nechat zhodnocovat své peníze. Podívejte se na srovnání nejvyšších úroků ✌

Co je minimální mzda a kolik aktuálně je v ČR

Co je minimální mzda a kolik aktuálně je v ČR (2024 a 2025)

Víte, co je minimální mzda 💰? Jaká je aktuální výše minimální mzdy v ČR? Jaká je minimální mzda v Německu? Víte, do jaké skupiny zaručené...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY