Jak se zbavit inkontinence po porodu

Inkontinence je po porodu sice velice nepříjemným, ale zároveň poměrně běžným zdravotním problémem. S trochou snahy se s ní ale maminky brzy zvládnou vypořádat. Poradíme vám, jak na to.

Jak se zbavit inkontinence po porodu Foto: Trendsetter Images / Adobestock.com

Zpočátku je nutná trpělivost

Hned na úvod pro vás nemáme dobré zprávy. Během šestinedělí, pakliže problémy samy neodezní, musí být maminka především trpělivá. S inkontinencí tak v tomto období pomohou plenkové kalhotky, které pomohou unikající moč zachytit tak, aby se nedostala nikam dál.

Během šestinedělí totiž maminka musí především regenerovat, aby se tělo samo vypořádalo s ránami po porodu a náročnými změnami, kterými si po něm tělo prochází.

Zkuste posilování pánevního dna

Příčinou inkontinence po porodu bývá především rozvolnění svalstva v oblasti pánevního dna jak během těhotenství, tak právě v průběhu porodu. Nějakou dobu trvá, než se v této oblasti vše opět vrátí do původní polohy a než se pánevní dno zpevní.

Abyste celý proces urychlily, je vhodné po skončení šestinedělí praktikovat tzv. Kegelovy cviky. Jde o cvičení zaměřené na posilování pánevního dna. V principu jde o zatahování a povolování oblasti. Nejste-li si jistá, že vše děláte správně, trénujte zpočátku při močení. Proud moči opakovaně zastavujte a znovu pouštějte. Když pohyb dostatečně navnímáte, můžete jej následně trénovat kdekoliv vsedě, vestoje i vleže.

Zapojte i další pohyb

Vašemu zdravotnímu stavu i další regeneraci pomůže prakticky jakákoli rekreační fyzická aktivita. Nebojte se s kočárkem pravidelně vyrážet na procházky – chůze vám velice prospěje. I během chůze se svalstvo přirozeně protahuje a posiluje.

Máte-li čas a energii, můžete se věnovat i dalšímu vhodnému cvičení – například plavání nebo józe.

Pomůže i zdravá strava

Kromě fyzického posilování postižených partií je dobré pomoci tělu i živinami. I když to může být po narození miminka těžké, snažte se dodržovat zásady zdravého jídelníčku. Pozor na přemíru sladkostí, slaných potravin i smaženého. Preferujte lehkou stravu bohatou na bílkoviny, ale i vlákninu, vitaminy a minerály.

Vynechte dráždivé potraviny (zejména kořeněná jídla) i tekutiny (alkohol, kávu).

Močový měchýř nepřetěžujte

Snažíte se kontrolu nad močovým měchýřem obnovit tak, že močíte méně často a moč zadržujete? Nejde o vhodný postup, močový měchýř by se totiž přetěžovat neměl a dvojnásob to platí v období po porodu. Místo toho byste měla preferovat pravidelné vyprazdňování, aby k inkontinenci, pokud možno, vůbec nedocházelo (kde nic není, nemůže nic protéct).

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Cviky na krční páteř – jak si pomoci od bolesti

Cviky na krční páteř – jak si pomoci od bolesti

Pro nikoho už není novinkou, že moderní svět většiny z nás ovládá sedavý způsob života a nekonečné hodiny strávené za obrazovkami počítačů...

Úžeh a úpal

Úpal a úžeh: Jaké jsou příznaky a co s nimi?

S přicházejícím létem se nás začínají dotýkat otázky spojené s vysokými teplotami. S těmi souvisí úžeh nebo úpal. V čem se liší a co si s...

Jak poznat zlomený malíček na noze a je třeba jít k lékaři?

Jak poznat zlomený malíček na noze a je třeba jít k lékaři?

Poranit si prst na noze není vůbec těžké, ale jak poznat, jestli je jen pohmožděný nebo zlomený? A co s ním potom dělat? Poradíme vám v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY